Een merkfabrikant van water zag zijn volume dalen met 2,3% over het jaar. Vanuit de markt had hij vernomen dat de categorie frisdranken juist een groei doormaakte met 3,4% en dat water daarbinnen zelfs nog harder groeide met 5,6%. De fabrikant wilde natuurlijk weten wat er aan de hand was, met welke ontwikkelingen de markt te maken had, waar de groei vandaan kwam, welke kanalen en producten een rol speelden en waarom hij als fabrikant achterbleef. Hij vroeg Foodstep als kennisexpert om antwoorden.

 

Alle categorieontwikkelingen in beeld

Foodstep zette de Categoriemonitor frisdranken in. Deze monitor volgt de ontwikkelingen van de categorie (fris-)dranken - inclusief water - op ontwikkeling en volumeaandeel per kanaal. Met een deep-dive analyse werd binnen de kopersgroep van water onderzocht welke merken en verpakkingen worden gekocht. De monitor liet zien, dat het kanaal ‘hotels’ de groeidrijver achter de groei van water was, met name dankzij de grootverpakkingen boven de 1 liter. De fabrikant had op dat moment echter alleen 0,5 liter water in haar assortiment. Het toevoegen van 1 liter verpakkingen stond wel reeds op de planning en is op basis van de bevindingen versneld aan het assortiment toegevoegd. Daarbij heeft de fabrikant de focus verlegd naar hotelketens in verband met grotere volumeafnames.

Van achterstand naar meer marktaandeel

Na één jaar met deze focus vanuit sales heeft de fabrikant diverse hotelketens als klant aan zich weten te binden. Zo heeft hij de daling, die het jaar ervoor was ingezet, weten om te buigen naar een groei met 2,7%. De productgroep water als geheel groeide dat jaar met 2,2%. Dankzij de informatie uit de Categoriemonitor wist de fabrikant dus weer aandeel te winnen.