De ins en outs van jouw productprestaties nu en straks

De Categorie- en kanaalmonitor is één enkel uniek product, dat we ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid echter gesplitst tonen in twee separate monitors:

 • Met de Categoriemonitor volg je de prestaties van productgroepen in de foodservicebranche op de voet en krijg je inzicht in de actuele ontwikkelingen van de producten binnen voor jou relevante categorieën en per kanaal. Het is de tool om de ontwikkeling van jouw bedrijf mee te benchmarken, de potentie inzichtelijk te krijgen en je focus te bepalen.
 • De Kanaalmonitor brengt als “omgekeerde categoriemonitor” juist de trends en ontwikkelingen vanuit het kanaal in kaart. Zo weet je precies welke ontwikkelingen binnen de kanalen restaurants, cafetaria's, lunchrooms en hotels actueel zijn op het niveau van artikelen, merken, regio, groei in aantal locaties, gemiddelde omzet, distributie, market basket en meer.

 

De Categoriemonitor: jouw markt, jouw vragen, onze antwoorden

Bij Foodstep verzamelen, vertalen en verrijken we marktinformatie: we rapporteren wat er speelt en geven inzicht in waarom dat gebeurt. Ook dat is immers relevant voor jouw strategie. 

Dankzij de Foodstep Categoriemonitor heb je toegang tot 4-wekelijkse ontwikkeling van de categorie en kun je samen met jouw ketenpartner acties ondernemen om de categorie samen te laten groeien. Goed zicht op hoe jij het doet in de foodservicemarkt is immers de basis voor een optimale markt- en kanaalontwikkeling: waar liggen de kansen en wat is de potentie? Op welk kanaal en welke productsoorten je het beste de focus leggen? De Categoriemonitor zorgt, dat jij de optimale marketing- en salesaanpak kunt kiezen en effectief marktgroei kunt realiseren.

Met de Categoriemonitor beantwoorden we vragen als:

 • Hoe presteer jij ten opzichte van de categorie en hoe doen jouw klanten het ten opzichte van de categorie?
 • Welke productsoorten groeien, binnen welke kanalen, dus waar ligt de potentie?
 • Wat is de totale marktwaarde van de categorie en hoe heeft de categorie zich ontwikkeld over de afgelopen jaren?
 • Welke kanalen vertegenwoordigen de meeste waarde/volume en hoe verschuift dit over de jaren?
 • Wat is het gemiddeld volume/waarde van een productsoort per kanaal, dus waar zet je sales op in?

Prijsmodel producenten

Uniforme data in de gehele keten

We hebben inmiddels zo’n 30 categorieën die we aan de hand van een Categoriemonitor in kaart kunnen brengen. De Categoriemonitor leveren we per september 2023 periodiek op. Omdat de grossiers ook gebruik maken van onze categoriemonitors kunnen de category managers de ontwikkelingen hoogfrequent volgen en hierop inspelen. Als fabrikant wil je daarom ook periodiek de ontwikkelingen kunnen volgen voor zowel de marketeers als sales verantwoordelijke zodat je de gesprekken met de groothandel fact-based en met actuele data aan kunt gaan en naar dezelfde data kijkt.

 

De Kanaalmonitor: verrijkende toevoeging

De Foodstep Kanaalmonitor is gebaseerd op een uitgebreide steekproef van locaties binnen de kanalen restaurants, cafetaria's, lunchrooms en hotels.

Met de kanaalmonitor geven we nog beter antwoord op vragen als:

 • Wat zijn de waarde-aandelen van de categorieën in een kanaal en hoe hebben deze zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
 • Wat is de ontwikkeling van een product of merk; hoeveel kopende outlets heeft het en wat is de gemiddelde inkoopwaarde per kopende outlet?
 • Hoe zijn de merkverdelingen en -ontwikkelingen van een bepaalde categorie binnen het kanaal?
 • In welke regio worden jouw producten het best verkocht?
 • Welke producten koopt een restaurant zoal in en zijn dit alle producten van jouw bedrijf?

Onze andere producten:

Foodstep Gezonde Monitor
Health Monitor

Monitor gezonde en duurzame voeding

Effectief sturen op gezonder en duurzamer eten en drinken? Wij meten meerdere aspecten van gezondheid en duurzaamheid zoals nutriënten, keurmerken, CO2-emissie en geven ze voor je weer in de Gezonde monitor, onze innovatieve interactieve applicatie. Zo heb jij alles bij en in de hand voor een gezondere en duurzamere organisatie.

Meer over de Monitor gezonde en duurzame voeding
Foodstep Data Assessment
Data Assessment

Data assessment

Grossier? Haal meer uit je databestanden met het Foodstep Data assessment. We screenen de (artikel)data op correctheid, volledigheid en (categorie) indeling voor je en we zorgen zo nodig en gewenst ook voor het opschonen, herindelen, verrijken en optimaal verwerken/gebruiken van jouw data. Het is ons vak, tenslotte.

Meer over het Data assessment

Blijf op de hoogte met onze periodemonitor

Wil je de ontwikkelingen binnen de foodservicemarkt op de voet volgen? De Foodservice Periodemonitor biedt je een 4-wekelijks overzicht van de waardeontwikkeling van eten & drinken in foodservice en de sectoren. Zo ben jij altijd op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen én krijg je meer verdiepende informatie. Hoe presteert jouw bedrijf ten opzichte van de markt? Je ontdekt het met de Foodservice Periodemonitor van Foodstep.

Cijfers uit de markt

+ 0 %

Horeca en Leisure P8

+ 0 %

Catering P8

+ 0 %

On-the-go P8