Als hoofd inkoop bij Appèl ben ik eindverantwoordelijk voor de totale uitgaven aan F&B, evenals indirecte kosten. We wilden onze bedrijfsvoering transformeren naar een duurzamere aanpak, zowel vanuit onze eigen ambitie als die van onze opdrachtgevers. Het is soms een uitdaging om te zoeken naar de juiste weg van geleidelijkheid in het kader van acceptatie en kosten. Met behulp van Foodstep wilden wij inzicht krijgen in de gezondheids- eiwit-, nutriënten- en CO2-impact van onze producten en hierop onze doelen baseren voor 2026. De keuzes die wij maken zijn gebaseerd op de mate van impact en de opgestelde doelen voor 2026. De duurzaamheidsmonitor geeft ons inzicht in onze impact, identificeert waar kansen liggen en laat zien hoe onze activiteiten zich verhouden binnen Appèl tussen klanten en locaties. 

Samen met Foodstep werkten we aan het inzichtelijk maken van de impact van een gezonde schoolkantine (gezonde eetomgeving). Inzicht in GSK alsook de impact op klantniveau geeft ons de juiste tool in onze gesprekken met opdrachtgevers. De koppeling met Business Intelligence (BI) is hierbij essentieel, want we blijven data nodig hebben om onze stappen hierop te baseren. 

In de toekomst is de uitbreiding met de ps-impactscore van belang. Om nog sneller te kunnen reageren op de bal, zouden oplevering naar bijvoorbeeld maandelijks of wekelijks wenselijk zijn. Bovendien zou GSK een goede toevoeging zijn binnen PS in Foodservice in samenwerking met JOGG en Voedingscentrum. Echter, de tool van Foodstep is waardevol om inzichten te krijgen in je impact. Hetgeen jullie ambiëren met betrekking tot klant-journeys en daar beter op anticiperen is denk ik de juiste stap, omdat geen enkel bedrijf dezelfde ambities nastreeft. In ieder geval dank voor de support de afgelopen 2,5 jaar!

Sebastiaan Janssen – Hoofd Inkoop